Zdravá výživa a individuálne internetové poradenstvo

Autor: Jana Fabianova | 20.12.2017 o 8:22 | Karma článku: 1,86 | Prečítané:  318x

Predstavte si, že by ste dostali sms-ku, email alebo by ste zahliadli niekde na internete upútavku na online poradenstvo ohľadom individuálnej výživy a stravovania sa. Klikli by ste, aby ste ste sa dozvedeli viac?

Aj vám sa zdá, že nič iné nerobíte len bežíte od jednej neodkladnej záležitosti ku druhej, pri čom máte pocit, že nič poriadne nestíhate? A navyše ste zavalení množstvom informácií, z ktorých je nesmierne ťažké vyselektovať tie podstatné, nehovoriac o tom, že je priam nemožné všetky tie novinky aj absorbovať. Zdá sa teda, že v dnešnom uponáhľanom svete nás asi sotva niečo zastaví….zrejme tiež len letmo beriete na vedomie napríklad všetky tie rady a najnovšie zistenia ohľadom nášho zdravia, výživy a zaručených diét. A čo keby ste dostali sms-ku, email alebo by ste zahliadli v online vydaní vašich novín či časopisu alebo na Facebooku upútavku na online poradenstvo ohľadom individuálnej výživy a stravovania sa. Klikli by ste, aby ste sa dozvedeli viac?

Mimochodom, počuli ste už niekedy o „Personalized Nutrition“ či vo voľnom preklade “Individuálnej výžive“?. Pre zaujímavosť, samotný koncept individuálnej výživy nie je zase až tak nový. Jeho prvým priekopníkom bol americký biochemik Roger J. Williams (1893-1988), ktorý pred viac než šiestimi desaťročiami zaviedol pojem tzv. Genotrofného ochorenia  (anglicky “genotrophic disease”) t.j. ochorenia spôsobeného nedostatočným príjmom dôležitých živín, množstvo ktorých je individuálne a závisí od genetických daností jednotlivca. Zaujímavé zistenie, ktoré si však muselo istý čas počkať na ozajstnú pozornosť. Až úspešné rozlúštenie ľudského genómu v roku 2003 prispelo k aktuálnosti prepojenia ľudského zdravia, stravy a génov.

Táto téma sa takto dostala do pozornosti aj Európskej Komisie v Bruseli, na podnet ktorej bolo v roku 2010 vytvorené Konzorcium “Food4me” s cieľom preskúmania jednotlivých zložiek individuálnej výživy. Konzorcium vypracovalo detailný plán, v ktorom individuálna výživa je posudzovaná z troch uhlov pohľadu: analýzy individuálnych stravovacích návykov jednotlivcov, analýzy ich individuálneho pheno-typu (t.j. fyzických parametrov ako výška, hmotnosť, obvod pásu, BMI a krvné bio-markery napr. hladina glukózy, celkový cholesterol atď.) a analýzy ich individuálneho geno-typu. Hlavným cieľom tohto projektu, ktorý bol realizovaný od apríla 2011 do marca 2015, bolo zistiť, či odborné poradenstvo ohľadom vhodného nastavenia individuálnej výživy môže viesť k podstatným benefitom pre konečného konzumenta.

Hlavné aspekty projektu “Food4me”

Konkrétne išlo o štúdiu, ktorá bola realizovaná v siedmich EU štátoch (Veľká Británia, Írsko, Nemecko, Holandsko, Grécko, Španielsko a Poľsko) po dobu šiestich mesiacov na vzorke 1607 respondentov. Primárne otázky výskumu boli nasledovné:

*Môže individuálne poradenstvo viditeľne viac motivovať konzumentov, aby zlepšili svoje stravovacie návyky než všeobecne proklamované doporučenia pre zdravú výživu?

*Môže byť individuálne poradenstvo ohľadom stravovacích návykov efektívnejšie a účinnejšie ak vychádza aj zo špecifík individuálneho pheno a geno-typu konzumenta?

*Prispieva častejšia spätná väzba, ktorú konzument dostáva, k rýchlejšiemu a lepšiemu osvojeniu si doporučenej individuálnej výživy v porovnovaní s menej častou intervenciou?  

Respondenti resp. participanti boli nájdení výlučne prostredníctvom internetu a sociálnych sietí a aj celá komunikácia medzi nimi a výskumným tímom prebiehala cez internet. Takže nevyhnutnou podmienkou pre zapojenie sa do tejto štúdie bolo, aby záujemca mal prístup k internetu. Všetci participanti štúdie na začiatku vyplnili dotazník, ktorý zmapoval ich stravovacie návyky, všeobecný zdravotný stav, výšku, hmotnosť, body mass index a obvod pásu. Navyše, súhlasili a aj poskytli bio-materiál na získanie ich DNA dát a zaslali aj kartičky s vysušenými, malými krvnými vzorkami na zistenie niekoľkých bio-markerov. Následne participanti boli rozdelení do štyroch skupín podľa druhu poradenstva: Skupina 1 – žiadne poradenstvo (tzv. Kontrolná skupina), Skupina 2 -poradenstvo len na základe reportovaných stravovacích návykov, Skupina 3 – poradenstvo s využitím prídavnej informácie o pheno-type respondenta a nakoniec Skupina 4 – poradenstvo s využitím aj DNA dát respondenta. A na konci štúdie všetci respondenti, či dostali odborné poradenstvo alebo nie, obdržali report ohľadom ich individuálneho stravovania, pheno a genotypu.

Dotazník mapujúci stravovacie návyky

    

Tyčinka na získanie vzorky slín       Kartička na suché krvné vzorky                   Materiál poskytnutý respondentom                                                                                                              pre získanie ich bio-vzoriek

 

 

A čo štúdia ukázala? Aké sú odpovede na vyššie uvedené otázky?

Jednoznačne štúdia potvrdila, že komunikácia a poradenstvo cez internet sú účinné a preukázateľne funkčné. Cez tento komunikačný kanál je možné získať a udržať konzumentov pre účely poradenstva ohľadom zlepšenia ich individuálnej výživy a životného štýlu minimálne po dobu šiestich mesiacov. Navyše, cez cielené a individuálne poradenstvo je možné vylepšiť individuálnu výživu a stravovacie návyky konzumentov oveľa účinnejšie ako len s využitím všeobecných doporučení pre zdravú výživu (v zmysle napr. dodržiavania doporučených zložiek zdravej stravy, množstva prijímanej soli, nasýtených mastných kyselín a pod.). Možno troška prekvapivé je zistenie, že poradenstvo na základe dodatočných informácií o pheno a genotype konzumenta nepotvrdilo ďalšie benefity v porovnaní s intervenciou vychádzajúcou len z aktuálnych stravovacích zvyklostí. Podobne, častejšia spätná väzba a konzultácie nepreukázali ďalšie benefity v porovnaní s menej častou intervenciou. Ako jeden z najväčších stimulov pre adoptovanie doporučení pre individuálnej výživu, respondenti uvádzali možnosť ovplyvnenia ich hmotnosti a dobrý pocit, že robia niečo pre svoje zdravie. Na druhej strane neadekvátna cena za tento druh poradenstva by pôsobila ako silne odrádzajúci faktor. A samozrejme je potrebné zaručiť spoľahlivú ochranu osobných dát.

V budúcnosti by určite stálo za to sa zamyslieť a preskúmať, či k spomínaným trom platformám (stravovacím návykom a životnému štýlu, pheno-typu a geno-typu konzumenta) by bolo zmysluplné pridať faktory ako napr. dlhodobejšie/chronické ochorenia spotrebiteľa, jeho psychické špecifiká ci spoločensko-ekonomický status. A tiež či intenzívnejšia zainteresovanosť participantov napr. cez sociálne médiá môže ešte viacej podporiť ich motiváciu a urýchliť zmeny v ich životnom štýle vedúce k zlepšeniu ich individuálnej výživy a stravovacích návykov. A taktiež, či dosiahnuté zlepšenia v individuálnej výžive a životnom štýle sú udržateľné a nevratné.

Vyhliadky do budúcna

Výsledky projektu “Food4me” boli vyhodnotené ako veľmi sľubné a naznačujú, že individuálne online poradenstvo v oblasti výživy a životného štýlu môže byť veľmi účinné. Odborníci rozmýšľajú nad ďalšími možnosťami napr. poradenstvom “ušitým na mieru” pre konzumentov, ktorí trpia značnou obezitou alebo sa snažia čo najlepšie vyrovnať s cukrovkou typu 2 a pod.

Je len otázkou času, kedy v praxi pribudnú projekty podobné “Food4me”, keďže sa jedná o online poradenstvo, ktoré môže osloviť veľmi veľký okruh konzumentov s dostupným internetovým spojením, vystačí si s biologickými vzorkami, ktoré zaistia sami záujemci a následne ich pošlú na uvedenú adresu.  Takže celkové náklady sa značne redukujú v porovnaní s klasickými, osobnými pohovormi a navyše konzumenti môžu interagovať so svojím poradcom v pohodlí ich domova. Navyše rýchly technologický vývoj prispieva k napredovaniu diagnostických apps, metód, prístrojov a algoritmov, ktoré spoľahlivo analyzujú zdravotný stav ako aj pheno a geno-typ klienta.

Európska komisia plánuje podobný projekt rozbehnúť opäť v roku 2020. Ak by Slovensko bolo vybraté ako jeden z trhov pre túto novú štúdiu a vy by ste splnili potrebné kriteriá, zúčastnili by ste sa na nej?

Poznámka: Spracované podľa reportu „Food4me Deliverable Document”, ktorého zadávateľom bola organizácia „European Food Information Council“; http://www.food4me.org/news/207-white-paper  

 

 

                                                                                                                 

                                                                                                                                             

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.


Už ste čítali?